Το κίνημα Fight for 15 ξεκίνησε πριν περίπου 4 χρόνια στην Αμερική, με κάποιους λίγους δεκάδες υπαλλήλους στο χώρο του επισιτισμού (σε αλυσίδες καταστημάτων fast food) στη Νέα Υόρκη. Το κύριο αίτημα τους ήταν ότι ο κατώτατος μισθός δε φτάνει για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς στις σύγχρονες συνθήκες ζωής. Δε φτάνει για να μπορούν να πληρώνουν να έχουν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους, δε φτάνει για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, δε φτάνει πολλές φορές ούτε καν για να ταΐσουν τις οικογένειες τους. Την ίδια στιγμή αλυσίδες όπως τα McDonalds κερδίζουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. Έτσι κατέβηκαν στο δρόμο κι απαίτησαν ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 15 δολάρια την ώρα τουλάχιστον και να αποκτήσουν εργασιακά δικαιώματα (τη δυνατότητα να φτιάξουν σωματείο).

Πολλοί τους είπαν ονειροπόλους και ρομαντικούς. «Αυτά τα πράγματα δε γίνονται». «Αυτοί είναι κολοσσοί –δεν έχετε καμία ελπίδα»…  Σήμερα το κίνημα έχει παρουσία σε πάνω από 300 πόλεις της Αμερικής με χιλιάδες εργαζόμενους όχι μόνο στο χώρο του επισιτισμού αλλά και στα νοσοκομεία, στα ξενοδοχεία, στα αεροδρόμια, στα σουπερμάρκετ κλπ.

Έχει κερδίσει 15$ την ώρα στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια και στην πόλη του Seattle. Επίσης μεγάλες αυξήσεις σε πολιτείες όπως οι Arizona, Colorado, Maine και Washington και σε πολλές πόλεις όπως το Πόρτλαντ και το Σικάγο. Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια κέρδισαν 15$ κατώτατο μισθό την ώρα για τους/ τις κατ’ οίκο νοσηλευτές /τριες, και για όλους τους νοσοκομειακούς εργαζόμενους της UPMC, που αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιώτη εργοδότη της πολιτείας.

Ο αγώνας φυσικά συνεχίζεται. Στις 29 του Νοέμβρη σε μια από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών οργανώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις και (καθιστικές) διαμαρτυρίες σε 340 πόλεις και έγιναν δεκάδες συλλήψεις (ακόμα και εργαζόμενων σε αναπηρικά καροτσάκια). Η αντίδραση των αφεντικών και των αστυνομικών αναμενόμενη. Όπως αναμενόμενη είναι και η αντίδραση του κινήματος που όχι μόνο δεν πτοείται και δεν υποχωρεί, αλλά γιγαντώνεται, αναπτύσσει νέα αιτήματα (όπως κατά του σεξισμού και ρατσισμού στους χώρους εργασίας) και εμπνέει αντίστοιχα κινήματα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

http://fightfor15.org/

Advertisements