Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Courier εργαζόμενοι της Amazon προτιμούν να μένουν σε σκηνές για να είναι πιο κοντά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας καθώς δυσκολεύονται να πληρώσουν για τη μετακίνηση τους.

Οι αποθήκες της εταιρείας στη Σκωτία βρίσκονται στο Dunfermline και πολλοί εργαζόμενοι της ζουν στο Perth. Η απόσταση είναι κοντά στα 40 χλμ. να πας και άλλα τόσα να έρθεις. Η εταιρεία έχει βάλει λεωφορεία για τη μεταφορά των εργαζομένων προς και από τις εγκαταστάσεις της, όμως χρεώνει τη μεταφορά 10 λίρες τη μέρα, όταν το ωρομίσθιο είναι 7,35 λίρες (δηλαδή σχεδόν όσο ο κατώτατος μισθός που στην Αγγλία είναι 7,25 ευρώ την ώρα). Έτσι στην προσπάθεια τους να μην χάσουν τη δουλειά τους (αλλά και να σώσουν ότι γίνεται από τον ελάχιστο μισθό τους) εργαζόμενοι στήνουν σκηνές στα δάση κοντά στον αυτοκινητόδρομο Μ90 στο Dunfermline, και μένουν σε ακραίες συνθήκες (οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυτή την περίοδο πέφτουν ακόμα και στους -7C).

Η κατάσταση αυτή αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελίες τοπικών ακτιβιστών. Οι ίδιοι επίσης κατήγγειλαν ότι η εταιρεία αναγκάζει πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι και 60 ώρες τη βδομάδα, με αυτόν τον κατώτατο μισθό. Όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα πολλές από τις σκηνές αυτές εξαφανίστηκαν.

Η Amazon φυσικά έχει πολλές καταγγελίες για την άθλια μεταχείριση των εργαζομένων της. Για παράδειγμα έχουν επιβληθεί πρόστιμα για επιστροφή ενός λεπτού αργότερα στη δουλειά μετά το διάλειμμα για φαγητό, εργαζόμενοι έχουν υποχρεωθεί σε περιόδους αιχμής να δουλέψουν ακόμα και 4 μέρες συνεχόμενα χωρίς ύπνο, έχουν υπάρξει απειλές για απόλυση για αναρρωτικές άδειες πάνω των 4 ημερών (ακόμα και με χαρτί γιατρού) ενώ και σε μια υπάλληλο με καρκίνο την υποχρέωσαν να μπει σε πρόγραμμα βελτίωσης της απόδοσης της γιατί όπως είπαν «η προσωπική της ζωή επηρέαζε τη δουλειά της»!

Πηγές:

https://www.thecourier.co.uk/fp/news/local/fife/325800/exclusive-amazon-workers-sleeping-in-tents-near-dunfermline-site/

https://www.thecourier.co.uk/fp/news/local/fife/326248/tents-remain-at-amazon-as-more-allegations-emerge/

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/amazon-workers-sleep-tents-dunfermline-fife-scotland-a7467657.html

http://www.protagon.gr/epikairotita/oi-skinites-ergazomenoi-tis-amazon-44341299648

Advertisements