Αναδημοσίευση από http://katalipsiesiea.blogspot.gr/2017/02/river-west.html

Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο με οδηγίες της εργοδοσίας προς τους υπαλλήλους στα καταστήματα Μουστάκα. Οδηγίες που προφανώς απευθύνονται σε εργαζόμενους -σκλάβους που πρέπει να ζητούν άδεια για το οτιδήποτε, που δεν κάνουν πηγαδάκια και δε μιλούν μεταξύ τους (αλλά δουλεύουν πολύ), που απαγορεύεται να στηρίζονται στις κολώνες (δεν έχει σημασία αν η ορθοστασία τους έχει τσακίσει), που δεν μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε ένα μπουκάλι νερό (παρά να το έχουν κρυμμένο στα ντουλάπια -και πάντα να πάρουν άδεια πρώτα!). Και το κυριότερο : που δεν κάνουν προστριβές (με τα αφεντικά και τους πελάτες -άσχετα αν έχει δίκιο ο υπάλληλος) γιατί έξω έχει πολλή ανεργία και ένα εισόδημα (όποιο εισόδημα) είναι καλύτερο από το τίποτα.
Είναι αυτές οι οδηγίες κάτι το πρωτόγνωρο; Είναι μόνο στην αλυσίδα του Μουστάκα που φέρονται στους υπαλλήλους χωρίς καν τον ελάχιστο σεβασμό; Μήπως δεν έχουμε ζήσει ή ακούσει τα ίδια ή παρόμοια και σε άλλα καταστήματα (Public, Ιανό κλπ); Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμα θα το ανεχόμαστε.

Όπως όλες οι δουλειές έτσι και αυτές που έχουν άμεση επαφή με το κοινό και αφορούν στον χώρο των πωλήσεων βρίθουν από ανήθικους εκβιασμούς, συμπεριφορές – που αρμόζουν σε δουλικά και όχι εργαζόμενους – συναναστροφή και με ανεκδιήγητους πελάτες/καταναλωτές (που βγάζουν το άχτι τους στους υπαλλήλους) αλλά και με τσιράκια «υπεύθυνους»… πληνάδελφους, οι οποίοι αυταπατώνται με το να νομίζουν ότι δεν είναι και εκείνοι εργάτες αλλά κάτι παραπάνω…

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στις «οδηγίες καθημερινής λειτουργίας» των καταστημάτων πώλησης παιχνιδιών «Μουστάκας» και στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στα αποδυτήρια των εργαζόμενων του συγκεκριμένου μαγαζιού στο εμπορικό κέντρο River West στην Αθήνα.

Η κατάπτυστη ανακοίνωση – που τόνιζε μιλάμε λίγο, δουλεύουμε πολύ γιατί εκεί έξω υπάρχει ανεργία και καλύτερος ο μισθός της γαλέρας από το τίποτα – έφυγε άρον – άρον μετά την δημοσιοποίηση της μέσω twitter, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθώντας έστω και έτσι να αντιδράσουν στην ασυδοσία, την έστειλαν σε τρεις δημοσιογράφους ζητώντας τουλάχιστον να δει το φως της δημοσιότητας.

moustakasekviasmos

Όπως πληροφορηθήκαμε την ίδια μέρα ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης πήγε στο συγκεκριμένο κατάστημα (ουσιαστικά για να αναζητήσει ποιος δούλος κατάφερε να τους ξεφτιλίσει έτσι) ενώ «επίσκεψη» εκεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε και κλιμάκιο του Σ.Ε.Π.Ε. Οι εργαζόμενοι μας ενημέρωσαν μετά την σχετική δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης οι προϊστάμενοι «απέκτησαν» ξαφνικά και τρόπους ενώ το αίτημα για να πάει κάποιος στην τουαλέτα γίνεται πλέον άμεσα δεκτό…

moustakasapantisi

Μπορεί επισήμως η επιχείρηση «Μουστάκας» να αρνείται μέσω facebook ότι αυτό το χαρτί αναρτήθηκε σε κατάστημα της, εντούτοις οι μαρτυρίες των εργαζόμενων δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Άλλωστε αυτές οι οδηγίες για σκλάβους περιγράφουν τις συνθήκες εργασίας σε πολλές επιχειρήσεις.

Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν εργοδότη μικρό ή μεγάλο να μας συμπεριφέρεται σαν τα αντικείμενα που εμπορεύονται. Οι μικρές καθημερινές αρνήσεις στους χώρους δουλειάς και η επικοινωνία μεταξύ μας μπορεί να βάλει ένα ανάχωμα στις ορέξεις των τσιφλικάδων.

Advertisements