Από τις αρχές Φλεβάρη οι 67 καθαρίστριες στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) βρίσκονται σε αγώνα με στάσεις εργασίας και 48ωρες απεργίες ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους. Ο εργολάβος -εργοδότης τους (εταιρεία ISIS) προέβη σε μειώσεις μισθών έως και 16% (από 60 έως 90 ευρώ σε πενιχρούς μηνιαίους μισθούς 400 έως 500 ευρώ), μέσω της κατάργησης του επιδόματος γάμου και των τριετιών θεωρώντας ως υπέρογκες τις αμοιβές των καθαριστριών. Δεν μας κάνει εντύπωση φυσικά ούτε η στάση τέτοιων εταιρειών, ούτε η στάση της πρυτανείας με τις κούφιες υποσχέσεις που βγάζουν πάντα την ουρά τους απέξω. Στηρίζουμε τον αγώνα των καθαριστριών στα δίκαια αιτήματα τους.
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο -κάλεσμα σε συμπαράσταση από την Αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε, μαζί με παραπομπές και σε άλλα άρθρα για το θέμα.

Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών του ΕΜΠ – Όλοι/ες στις 9.30 στο Υπουργείο Εργασίας την Δευτέρα 20/2.

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου οι εργαζόμενες καθαρίστριες στο ΕΜΠ αντιστάθηκαν στην περαιτέρω μείωση των μισθών τους, αφότου αυτή τους ανακοινώθηκε και διεκδικήσαν απέναντι στην εργολαβική εταιρεία ISS τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν. Η εργολαβία αποφάσισε την μείωση των μισθών θεωρώντας πως οι κατώτατες απολαβές των καθαριστριών ήταν υπέρογκες , προσδιορίζοντας ένα μέρος τους σαν «επίδομα γάμου», παρά την αθλιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και τους εντατικοποιημένους ρυθμούς εργασίας. Το σωματείο τους απάντησε προχωρώντας με προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας την Τρίτη 7/2 και με κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ.

Οι υποσχέσεις του αντιπρύτανη για επιστροφή των τριετιών ( το ποσό κατά το οποίο ο μισθός αυξάνεται μετά την συμπλήρωση αριθμού ενσήμων που αναλογούν σε τρία χρόνια εργασίας) προφανώς και έμειναν στον αέρα και οι καθαρίστριες διατηρώντας την αγωνιστική τους διάθεση προχώρησαν σε 48ωρη απεργία στις 16-17/2 και κινητοποίηση στην έδρα της εργολαβικής εταιρείας την δεύτερη μέρα.

Η στάση της ISS δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς είναι πάγια τακτική των εργοδοτών να επιδιώκουν την διαρκή υλική εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι εργολαβίες ειδικότερα εντός των πανεπιστημίων δομούν σύγχρονες εργασιακές γαλέρες με πρόσχημα τις μειώσεις των κρατικών προϋπολογισμών και ανοίγουν το πεδίο για την ολοένα και μεγαλύτερη υποτίμηση της εργασίας. Όσο και να προβάλλονται ως «ανάσα σωτηρίας», από τους πρυτάνεις και τις κυβερνήσεις, δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την μεγαλύτερη κερδοφορία των αφεντικών, στις πλάτες των εργαζομένων.

Το φοιτητικό τμήμα της κλαδικής εκπαίδευσης της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε καλεί κάθε φοιτητή/ρια να σταθεί στο πλευρό των καθαριστριών του ΕΜΠ στη διάρκεια του δίκαιου αγώνα τους.  Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να σταθεί αλληλέγγυο αλλά και να ενδυναμώσει κάθε εργατικό αγώνα που πραγματοποιείται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώνοντας τη συλλογική του δύναμη με αυτή των εργαζομένων σε κάθε χώρο. Μελλοντικοί/ές ή και νυν εργάτες/ριες, οι φοιτητές/ριες πρέπει να ανασυγκροτήσουμε ένα φοιτητικό κίνημα γύρω από τις ανάγκες των καταπιεσμένων με ταξικά χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επιθέσεις του Κεφαλαίου προς το κόσμο της Εργασίας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

-Όλοι/ες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας την Δευτέρα 20/2 στις 9.30.
-Νίκη στον δίκαιο αγώνα τους.
-Καμία μείωση στους μισθούς τους.
-Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους.
-Έξω οι εργολαβίες από τα πανεπιστήμια.

Πηγή: http://rocinante.gr/niki-ston-agona-ton-katharistrion-tou-eb-olies-stis-9-30-sto-ipourgio-ergasias-tin-deftera-202/

Άλλα άρθρα για το θέμα:

https://www.presspublica.gr/katharistries-eb-apergia-gia-miosis-misthon-apo-ton-ergolavo/

ergasianet

Advertisements