Την Πέμπτη 25/5/2017 σημειώθηκε έκρηξη φιάλης υγραερίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας TOP GAS στον Ασπρόπυργο. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι, οι δύο από τους οποίους σοβαρά. Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, οι δύο διασωληνώθηκαν άμεσα και φέρουν εγκαύματα 1ου και 2ου βαθμού στον πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα και μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ο ένας έπειτα διακομίστηκε και αντιμετωπίζεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών Άγιος Σάββας), ενώ ο τρίτος παρέμεινε για παρακολούθηση στο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας και μετά πήρε εξιτήριο.

Το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, βρέθηκε στον τόπο του εργατικού ατυχήματος στον Ασπρόπυργο και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια αλλά και να αποδοθούν ευθύνες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία TOP GAS έχει ήδη κληθεί να παράσχει εξηγήσεις για τρεις παραβάσεις των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Το εργατικό κέντρο Ελευσίνας από την άλλη κατηγορεί το ΣΕΠΕ ότι δεν ασφάλισε άμεσα τον χώρο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραποιήσεων στον χώρο.

Στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, ενώ υπάρχει και ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο (οδηγία Σεβέζο) ώστε να αποφευχθεί η επέκταση των συνεπειών και σε γειτονικές επιχειρήσεις, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες μετά από κάθε εργατικό ατύχημα στην περιοχή, τώρα στον Ασπρόπυργο, πριν δύο χρόνια στα ΕΛΠΕ, πιό παλιά στην ΠΕΤΡΟΛΑ και στην ΠΥΡΚΑΛ. Εργατικές ενώσεις, πρωτοβουλίες και κέντρα καταγγέλλουν τις συνθήκες εργασίας όχι μόνο στην TOP GAS αλλά και γενικότερα που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές. 

Σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας, κανονισμοί και διαδικασίες, δεν χορηγούνται τα μέσα ατομικής προστασίας ενώ δεν συντηρείται επαρκώς ο εξοπλισμός.
Γι’ αυτό συνάδελφοί μας καίγονται, σακατεύονται και άλλοι δεν γυρνάνε σπίτι τους από το μεροκάματο. Το Σωματείο απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος και την άμεση παρέμβαση του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στη συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και στις συναφείς επιχειρήσεις.

Συνάδελφοι, ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων πρέπει να γίνει δική μας υπόθεση. Οι συνάδελφοι στην TOPGAS να μη δεχτούν να εργαστούν χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στο χώρο εργασίας. Το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των τραυματιών, αλλά παράλληλα εντείνει την πάλη του για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Στους συναδέλφους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση, και ελπίζουμε να γυρίσουν σύντομα στις οικογένειές τους».

Η αναρχοσυνδικαλιστική πρωτοβουλία Ροσινάντε αναφέρει (εκτός των άλλων) σε ανακοίνωση της:  «[…] Οι ευθύνες της εργοδοσίας για αυτό το γεγονός είναι προφανείς. Στην εταιρεία δεν υπήρχε τεχνικό προσωπικό ασφαλείας με αποτέλεσμα οι ζωές των εργαζομένων να βρίσκονται διαρκώς σε κίνδυνο. Συν τοις άλλοις, η εταιρεία δεν είχε παραδώσει Εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, μια μελέτη που αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να μπορεί μια τέτοιου τύπου επιχείρηση να λειτουργεί. Οι δύο αυτές παραλείψεις είναι συνειδητές, προκύπτουν από την πρόθεση της εργοδοσίας να μειώσει τα έξοδα λειτουργίας της επιχείρησής της και ακριβώς για αυτόν τον λόγο η φράση «εργατικό ατύχημα» είναι αθωωτική και ουδέτερη. Δεν πρόκειται για «ατύχημα», δεν έγινε κατά λάθος. Κάποιοι αποφάσισαν συνειδητά να εξοικονομήσουν λεφτά εις βάρος της ασφάλειας ανθρώπων. Οι τρεις εργαζόμενοι της Top Gaz έχουν δεχθεί απόπειρα δολοφονίας.

Οι τρεις αυτοί εργαζόμενοι προστίθενται σε μια μακρά λίστα χιλιάδων ανθρώπων που μια μέρα πήγαν στην δουλειά τους και τελικά, κατέληξαν να χαροπαλεύουν στο νοσοκομείο. Στην Ελλάδα η πραγματικότητα αυτή είναι παγιωμένη για τα καλά. Τα νούμερα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους: από το 2010 και μετά (και χωρίς να υπάρχουν ακόμα αναλυτικά στατιστικά για το 2017) έχουν συμβεί συνολικά 38.850 αντίστοιχες περιπτώσεις! Κατά μέσο όρο δηλαδή 425 άνθρωποι τον χρόνο έχουν βρεθεί στο νοσοκομείο εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στην δουλειά τους. Οι θάνατοι από αυτές τις περιπτώσεις ανέρχονται συνολικά στους 5.550!

Τα νούμερα τελειώνουν κάθε συζήτηση αναφορικά με το αν όντως πρόκειται για «ατυχήματα». Στην Ελλάδα υπάρχει μια δράκα κατά συρροήν δολοφόνων, η οποία προστατεύεται επιμελώς από το Κράτος και είναι η δράκα των αφεντικών. Η περιφρούρηση των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας από αυτή την δράκα είναι πρότιστη ανάγκη για το εργατικό κίνημα. Η ΓΣΕΕ, ως τσιράκι των αφεντικών που υπάρχει για να καλεί απεργίες που είναι προορισμένες να ηττηθούν, μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το αληθινο εργατικό κίνημα όμως, οι άνθρωποι που αγωνίζονται κάθε μέρα για την βελτίωση των ζωών τους πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους άμεσα.

Η προκλητική ασυλία των αφεντικών από το πολιτικό σύστημα είναι αναμενόμενη στα δικά μας μάτια. Το Κράτος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το Κεφάλαιο και το Κεφάλαιο δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το Κράτος. Η εργατική τάξη όμως μπορεί και πρέπει να ζήσει χωρίς την παρασιτική τους παρουσία και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο θα αρνηθεί να σχετικοποιήσει τις απόπειρες δολοφονίας που συμβαίνουν κατά συρροήν μέσα στους εργασιακούς χώρους και δεν θα μπει στην διαδικασία να αντιληφθεί το ρισκάρισμα ανθρώπινων ζωών ως κομμάτι μιας αυτονόητης και φυσιολογικής πραγματικότητας. Το εργατικό κίνημα πρέπει να θέσει στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών του την αυστηροποίηση των όρων ασφαλείας για τους εργασιακούς χώρους και την αναβάθμιση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Να διεκδικήσει μέσα από απεργίες και αντιεργοδοτικές δράσεις να σταματήσουν οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα υπερασπιστούμε την τάξη μας, δεν θα την αφήσουμε να γίνει βορά στις ορέξεις των αφεντικών.

-ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
-ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
-ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΕΡΓΩΝ»

Τη συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους τρεις εργάτες και τις οικογένειές τους εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. «Το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα», υπογραμμίζει, «δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε και θα είναι το τελευταίο, όσο θα κυριαρχεί η πίεση για αύξηση των κερδών των εργοδοτών, η ασυδοσία της εργοδοσίας. Ειδικά το τελευταίο διάστημα, τα εργοδοτικά εγκλήματα διαρκώς και πληθαίνουν, αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών εντείνεται με θύματα τους εργαζόμενους.

Οι πρόσφατοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανάβουν το πράσινο φως ώστε κεφάλαιο και εργοδοσία να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι απέναντι στην εργατική τάξη. Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, η ανθρώπινη ζωή λίγο μετράει για όλους αυτούς.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργάτες να συμπορευτούν μαζί του και να οργανώσουν την πάλη τους με βάση τις σύγχρονες ανάγκες που έχει η εργατική – λαϊκή οικογένεια. Δεν νοείται σε μια εποχή που παράγεται τεράστιος πλούτος, αυτοί που τον παράγουν όχι απλά να μην τον καρπώνονται, αλλά να ζουν και με το φόβο αν θα γυρίσουν σπίτι τους απ’ το μεροκάματο. Γι’ αυτό απαιτείται σύγκρουση με το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό. Προϋπόθεση είναι η οργάνωση των εργατών στους χώρους δουλειάς».

Το εργατικό κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Όχι άλλα εργατικά ατυχήματα. Το ΕΚΑ εκφράζει την αγανάκτηση και την ανησυχία του για το νέο εργατικό ατύχημα, αυτή τη φορά στην εταιρεία υγραερίου TOP GAS στον Ασπρόπυργο. Αυτή τη φορά έχουμε τον τραυματισμό τριών εργαζομένων, οι δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική του Αττικού Νοσοκομείου. Γι άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματιών έρχεται σε δεύτερη μοίρα η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων.
Δε θα ανεχτούμε άλλο, είτε να θρηνούμε θύματα, είτε να τραυματίζονται σοβαρά άνθρωποι του μόχθου που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.
Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ πρέπει να διαλευκάνουν τα αίτια του ατυχήματος, να αποδώσουν ευθύνες, όπου αυτές αναλογούν, και να εντείνουν τους ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι δευτερεύον θέμα, είναι υποχρέωση και ανάγκη.
Ευχόμαστε οι συνάδελφοι να βγουν νικητές από τη μάχη που δίνουν και καλή δύναμη στις οικογένειές τους».

Από την πλευρά του το εργατικό κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ) επισημαίνει: «Στην εταιρία TOP GAS στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου συνέβη ένα ακόμα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα δύο συνάδελφοί μας να νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων Αττικό και Άγιος Σάββας, ενώ ο τρίτος με ελαφρύτερα τραύματα μετά τις πρώτες βοήθειες από το Αττικό Νοσοκομείο επέστρεψε σπίτι του.
Το ΕΚΕ-ΔΑ μαζί με το ΚΕΠΕΚ επισκέφθηκε τον χώρο ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση ως προς τα αίτια του ατυχήματος.
Αναμένοντας την έκθεση του ΚΕΠΕΚ θα επανέλθουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που οδηγούν σε τέτοια τραγικά ζητήματα.
Ευχόμαστε περαστικά στους συναδέλφους μας και θα επανέλθουμε όταν γίνει γνωστό το πόρισμα από τον έλεγχο του ΚΕΠΕΚ».

Πηγές:

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/82222/aspropyrgos-ekrixi-se-egkatastaseis-etaireias-ygraerioy-treis-traymaties

http://www.cnn.gr/news/ellada/story/82295/ergatiko-atyxima-ston-aspropyrgo-poia-einai-ta-aitia-kai-pote-eftase-to-sepe

http://www.ert.gr/synechizonte-antidrasis-gia-ergatiko-atychima-stin-top-gas/

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9371273

https://rocinante.gr/ta-afentika-ine-kata-sirroin-dolofoni-ochi-alles-ergodotikes-apopires-dolofonias/

http://www.avgi.gr/article/10813/8182730/ergatiko-atychema-ston-aspropyrgo

https://www.kar.org.gr/2017/05/26/ergatiko-atychima-ston-aspropyrgo-tris-travmaties-i-dyo-se-sovari-katastasi/

http://www.documentonews.gr/article/ergatiko-atyxhma-ston-aspropyrgo-entopisthkan-parabaseis-stoys-kanones-ygeias-kai-asfaleias

https://left.gr/news/treis-traymaties-oi-dyo-sovara-apo-atyhima-se-etaireia-ygraerioy-ston-aspropyrgo

http://www.altsantiri.gr/ellada/ergatiko-atychima-ston-aspropyrgo-top-gas-tha-dosi-exigisis-gia-tris-paravasis/

Advertisements