Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 χάνει τη ζωή της από ανακοπή καρδιάς η 62χρονη Ντανιέλα Πρελορέντζου μητέρα τεσσάρων παιδιών, εργαζόμενη οδοκαθαρίστρια, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου κάνοντας δυο βάρδιες μέσα σε ένα 24ωρο. Η εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας των περικοπών ή της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος αλλά και του κοινωνικού κανιβαλισμού (που καθοδηγείται εντέχνως από τα ΜΜΕ) συνετέλεσαν σε ακόμα μια στην ουσία δολοφονία εργαζόμενης /ου.

Ακολουθούν δυο ανακοινώσεις, της ΠΟΕ ΟΤΑ και μελών του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου

Ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το θάνατο εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου:

«Υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι όλοι οι… αρμόδιοι στα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, αλλά και στους Δήμους, για τον θάνατο της εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Ζωγράφου τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο άδικος χαμός της Ν. Πρελορέντζου έφερε με τον πιο τραγικό τρόπο ξανά στην επιφάνεια τις ελλείψεις, την υπέρ-εργασία και τη μη τήρηση της νομιμότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ορισμένοι έσπευσαν να χύσουν «κροκοδείλια δάκρυα» για την 62χρονη υπάλληλο με τα τέσσερα (4) παιδιά που υπέστη ανακοπή καρδιάς την ώρα της εργασίας της. Ποιοι όμως θα αναλάβουν τις ευθύνες για την διπλοβάρδια που της ανατέθηκε μέσα σε ένα 24ώρο; Θα διερευνηθεί αν τηρήθηκε η νομιμότητα όσον αφορά στις εργασιακές συνθήκες; Αν υπήρχαν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που μπορεί να επιβάρυναν την κατάσταση της υγείας της υπαλλήλου;

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επισημάνει όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως την έλλειψη προσωπικού στους Ο.Τ.Α. Όλοι όμως «κωφεύουν» Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε εργατικά ατυχήματα εν ώρα εργασίας. Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας ωστόσο ουδεμία πρωτοβουλία ανέλαβαν. Και η Δικαιοσύνη που έσπευσε να παρέμβει αυτεπάγγελτα αναζητώντας ευθύνες για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι τώρα; Γιατί δεν παρενέβη στην υπόθεση της Ν. Πρελορέντζου;

Η αδικοχαμένη συνάδελφος Ν. Πρελορέντζου ξεψύχησε την ώρα που αναλάμβανε διπλοβάρδια, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας προκειμένου να καθαριστεί η πόλη, διασφαλίζοντας την Ασφάλεια και την Υγεία όλων μας «μαζεύοντας σκουπίδια». Μητέρα τεσσάρων (4) παιδιών η 62χρονη συνάδελφος, ασκώντας ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα προσπαθούσε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια να ανταποκριθεί στις σκληρές απαιτήσεις της καθημερινότητας τόσο της εργασίας όσο και της ζωής. Αγώνας άνισος που της κόστισε την ίδια της την ζωή.

Θύμα μιας πολιτικής που θεωρεί προνομιούχο κάποιον ή κάποια που έχει ακόμη δουλειά ανεξαρτήτου μισθού. Θύμα μιας πολιτικής που αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή μπροστά στο χρήμα και το κέρδος… Θύμα μιας πολιτικής που συνειδητά «κλείνει τα μάτια» στην εργασιακή «ζούγκλα», που αποδέχεται ως κανόνα την μη τήρηση στοιχειωδών μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων και μάλιστα σε ένα από τους πιο σκληρούς εργασιακούς χώρους αυτόν της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Πόσες αλήθεια ζωές «χάθηκαν» από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων; Καμιά. Γιατί τόση αδιαφορία για τους δεκάδες εργαζόμενους που χάθηκαν από την δική τους πολιτική και αδιαφορία την ώρα της εργασίας; Όσο τα θύματα αυξάνονται, όσο η «Λίστα της Ντροπής» μεγαλώνει δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση και διεύρυνση αυτονόητων δικαιωμάτων που η πολιτική των μνημονίων θέλει να καταργήσουν στον βωμό του κέρδους προς όφελος των μεγαλοεργολάβων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζουν τα βαθιά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της αδικοχαμένης Ντανιέλας Πρελορέντζου ελπίζοντας να είναι το τελευταίο θύμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της αδιαφορίας των κυβερνώντων.»

Για το θάνατο της καθαρίστριας στο δήμο Ζωγράφου – Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Δυο μέρες πριν, απόσπασμα από την ανακοίνωση της Διοίκησης του Δήμου μας

«…Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες.

Σήμερα η πόλη μας εκπέμπει σήμα κινδύνου!

Το καλό της πόλης και η προστασία των δημοτών σε συνθήκες καύσωνα επιβάλλουν, απ΄ όλους, αίσθημα ευθύνης χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και συνδικαλιστικούς τακτικισμούς.

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Ζωγράφου είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την δημόσια υγεία και να υπερασπιστεί το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας που πληρώνουν οι κάτοικοι.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Δήμου Ζωγράφου να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες απέναντι στη κοινωνία!…»

Δύο μέρες μετά…

Σήμερα, ξημερώματα Σαββάτου 1 Ιούλη του 2017 χάθηκε η συνάδελφος μας, Ντανιέλα Πρελορέντζου, 62 ετών από ανακοπή καρδιάς, μητέρα τεσσάρων παιδιών, εργαζόμενη οδοκαθαρίστρια, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ζωγράφου αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της απένατι στην κοινωνία όπως ζήτησε η Διοίκηση.

Η συνάδελφος μας βρίσκονταν στο χώρο του Δήμου που στεγάζονται οι Υπηρεσίες καθαριότητας και ξεκινάνε οι βάρδιες των πληρωμάτων αποκομιδής σκουπιδιών 12.00-6.00π.μ

Η κανονική βάρδια της ήταν πρωινή, 6.00-10.30 π.μ. στον τομέα οδοκαθαρισμού.

Πως βρίσκονταν λοιπόν σε νυχτερινή βάρδια 12.00 με 6.00 ενώ είχε εκτελέσει την πρωινή της βάρδια;

Ποια θα ήταν τα καθήκοντα της αν δεν είχε συμβεί αυτό το εργατικό ατύχημα που της αφαίρεσε τη ζωή;

Τι μέτρα πρόληψης είχαν παρθεί από τη Διοίκηση για την ασφάλεια των εργαζομένων κατά την αποκομιδή τόσων τόνων σκουπιδιών που είχαν σωρευθεί στην πόλη μέσα σε συνθήκες καύσωνα μετά την αποχή 11 ημερών των εργαζομένων από την αποκομιδή, με στόχο το τέλος της ομηρίας τους και τη μόνιμη και σταθερή δουλειά όταν μιλάμε για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και ίσως και με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό;

Πως αλήθεια έγιναν τα πράγματα; Εκείνη δεν είναι ΠΙΑ εδώ για να μας πει.

Όμως εμείς γνωρίζουμε ότι μετά την λήξη των κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ ΟΤΑ για το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, η Διοίκηση του Δήμου Ζωγράφου πιεστικά, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως βάρδιας να πάνε για δουλειά δηλώνοντας ότι αναστέλονται οι άδειες, όποιος δεν εμφανιστεί θα περάσει από πειθαρχικό, γιατί αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες της πόλης. Η δήλωση αυτή, έγινε από την Διοίκηση την Παρασκευή το βράδυ πριν ξεκινήσουν τα πληρώματα και δημιούργησε ένταση στους εργαζόμενους, κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις και άλλοι υποχώρησαν στη πίεση που ασκήθηκε.

Προφανώς η συνάδελφος καλέστηκε να συνδράμει και στη νυχτερινή βάρδια ως συνοδεία απορριμματοφόρου, ώστε να σκουπίζει τους χώρους γύρω από τους κάδους απορριμμάτων ενώ είχε ήδη δουλέψει στην βάρδια καθαρισμού της λαϊκής την Πέμπτη το απόγευμα, είχε στη συνέχεια καλύψει τη βάρδια της την Παρασκευή το πρωί και μέσα στο ίδιο εικοσιτετράωρο και με 44ο κελσίου καλέστηκε να βγάλει και νυχτερινή βάρδια!

Κατά την διάρκεια του συμβάντος, υπήρξαν συνάδελφοι εργαζόμενοι οι οποίοι κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στη συνάδελφο χωρίς όμως να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και το υλικό που απαιτείται να διαθέτει η Υπηρεσία! Και χωρίς να έχουν οριστεί συγκεκριμμένα άτομα-διασώστες όπως προϋποθέτουν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβησαν την ίδια μέρα που η κ. Γεροβασίλη έστειλε το παρακάτω έγγραφο στις δημόσιες υπηρεσίες :

Προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα

Σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου σε συνθήκες καύσωνα σας πληροφορούμε τα εξής:

1.    Είναι αυτονόητο ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες χωρίς να προβλέπεται κάτι διαφορετικό, εκτός από περιπτώσεις ανωτέρας βίας.

2.     Στην περίπτωση που επικρατούν συνθήκες καύσωνα (άνω των 40 βαθμών Κελσίου) και προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων:

Α) θεωρείται δικαιολογημένη η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρονται στην αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/20.7.2011 Εγκύκλιο του Υπουργείου μας, ήτοι:

•Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
• Έγκυοι

Αλήθεια τι μέτρα λήφθηκαν σχετικά με τα παραπάνω; Καλέστηκε η γιατρός εργασίας για να διερευνήσει ποιοι εργαζόμενοι βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να παραμείνουν εκτός εργασίας ή η απάντηση είναι «που θέλετε να ξέρουμε εμείς; Να μυρίσουμε τα νύχια μας. Ας μας το έλεγαν οι εργαζόμενοι αν είχαν πρόβλήμα».

Παρέμειναν χάρτινες οι εξαγγελίες για τα μάτια του κόσμου που κανείς Δήμαρχος δεν υλοποιεί!

Στην πράξη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων αντιμετωπίζονται χειρότερα και από τα σκουπίδια.

Σε συνθήκες τρομακτικής ανεργίας και οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι για να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά και να την κρατήσουν σκύβουν το κεφάλι κρύβουν συχνά τα προβλήματα υγείας τους και υποκύπτουν σε κάθε εργοδοτική πίεση.

Οι πολιτικές των κυβερνήσεων ευθύνονται για το κομμάτιασμα της εργασίας, τις άθλιες συνθήκες εργασίας σε τέτοιους χώρους, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη προσωπικού τις ασυντήρητες παλαιωμένες επικίνδυνες υποδομές την παντελή έλλειψη συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, Είναι αυτές που πριμοδοτούν την εργοδοτική τρομοκρατία, τον εκφοβισμό των εργαζομένων, τα «παραμάγαζα», την λογική της ανθρωποφαγίας, το διαίρει και βασίλευε και την προπαγάνδα εναντίον των εργαζομένων.

Ένας ακόμη θάνατος λοιπόν εργαζόμενου που θα αμφισβητηθεί ότι είναι εργατικό ατύχημα, και θα δηλωθεί με το ζόρι. Κανείς δεν θα αναλάβει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη και όλοι βαθιά συγκινημένοι θα νίψουν τας χείρας τους αποδίδοντας έμμεσα την ευθύνη στον ίδιο τον εκλιπόντα,

Επειδή για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι θα φορτωθούμε την ευθύνη, οφείλουμε στη μνήμη της συναδέλφου μας που άφησε την τελευταία της πνοή στο χώρο δουλειάς να δώσουμε μια σκληρή απάντηση σε όλους αυτούς που με περισσή αναλγησία κυνισμό και αυταρχισμό ενώ εχουν λυμένα τα δικά τους προβλήματα, μας οδηγούν καθημερινά στο έσχατο της αντοχής μας, στο ράγισμα της ελπίδας μας, στο θάνατο της ζωής μας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ                              ΠΥΛΑΡΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Περισσότερα:

http://info-war.gr/poe-ota-ochi-alla-krokodilia-dakrya-gia-ti-synadelfo-mas/

http://www.alfavita.gr/arthron/koinonia/gia-thanato-tis-katharistrias-sto-dimo-zografoy-hroniko-enos-proanaggelthentos

https://rocinante.gr/kivernisi-dimarchi-mme-apergospastes-i-ergazomeni-tou-dimou-zografou-pethane-exetias-sas-2/

https://fylosykis.gr/2017/07/για-την-ντανιέλα-που-θα-ξεχαστεί/

Advertisements