Σύμφωνα με το νέο νόμο της κυβέρνησης 32 Κυριακές πλέον γίνονται εργάσιμες στον κλάδο του εμπορίου. Σωματεία και συλλογικότητες κάλεσαν σε διαδήλωση την Πέμπτη 13/7 και σε Πανελλαδική απεργία την Κυριακή 16/7 ενάντια στην de facto κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που μετατρέπει πλέον τις ζωές των εργαζομένων σε κόλαση.

Η Κυριακάτικη αργία κερδήθηκε με αγώνες και αφορά το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν χρόνο μέσα στη βδομάδα να ξεκουραστούν και να τον διαθέσουν όπως θέλουν. Η κατάργηση της δε αφορά μόνο τον κλάδο του εμπορίου αλλά όλους τους εργαζομένους αφού αποτελεί (σημαντικό) μέρος της επίθεσης των αφεντικών εναντίον μας. Όταν ψωνίζουμε την Κυριακή είναι σαν να συναινούμε στην συνολική κατάργηση της αργίας κάτι που δεν αποκλείεται καθόλου να έρθει και στο δικό μας χώρο δουλειάς. Άλλωστε ο κλάδος του εμπορίου έχει αποτελέσει και παλιότερα το δοκιμαστικό σωλήνα όπου δοκιμάζονται αντεργατικά μέτρα που αφορούν το σύνολο του κόσμου της εργασίας όπως τα ωρομίσθια, τα σπαστά ωράρια, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, οι λευκές και κόκκινες νύχτες, τα black fridays, οι (υπο)κατώτατοι μισθοί πείνας, η μαύρη και απλήρωτη εργασία (υπερωρίες, δώρα), οι εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας, τα κομμένα ρεπό, οι απολύσεις, οι απειλές… καθώς η οικονομία της χώρας μετατρέπεται όλο και πιο πολύ σε μια μαφιόζικη «οικονομία του φραπέ» που στηρίζεται στην ολοένα και πιο σκληρή εντατικοποίηση της εργασίας με σκοπό να προσφέρει 24ωρες υπηρεσίες σε τουρίστες /καταναλωτές, τα αφεντικά βρίσκουν συνεχώς τρόπους να κερδίζουν πάνω στις πλάτες μας.

Η απάντηση μας ως εργαζόμενες/οι πρέπει να είναι συνολική και αδιαπραγμάτευτη. Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή μας, κανένα δικαίωμα μας.

Στη Σύρο αναρτήσαμε πανό σε κεντρικό σημείο στην αγορά της Ερμούπολης με σύνθημα: «Συννεφιασμένη μπορεί, εργάσιμη ποτέ. Όποιος ψωνίζει Κυριακή να είναι έτοιμος να δουλέψει κιόλας».

Περισσότερα για την απεργία /διαδήλωση στην Αθήνα: https://orthostasia.wordpress.com/2017/07/14/ούτε-για-ψώνια-ούτε-για-δουλειά-στις-16-ι/

Advertisements