ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ…

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του Επισιτισμού είναι ένα εγχείρημα που οργανωνόμαστε όλες και όλοι μας συλλογικά. Παίρνουμε θέση ενεργά και μαχόμαστε μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους, παλεύουμε για τα δικαιώματα μας, αλλά και για τη συλλογική ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το απαρτίζουμε εργαζόμενοι/ες του κλάδου του επισιτισμού που δεν καλυπτόμαστε από τη γραφειοκρατική και ξεπουλημένη μορφή συνδικαλισμού, προτάσσουμε το συνδικαλισμό βάσης και τους ταξικούς αγώνες.
Δρούμε αντιιεραρχικά, συλλογικά και αυτοοργανωμένα μακριά από επιτελεία, γραφειοκράτες και ανάθεση. Θεωρούμε ότι όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες σε εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες, μπαρ, πιτσαρίες, αλυσίδες, catering πρέπει να αγωνιζόμαστε μαζί!
Πλάι πλάι, ο ένας δίπλα στην άλλη, πρώτα και κύρια για την αξιοπρέπειά μας. Απέναντι στα αφεντικά του κλάδου που βγάζουν λεφτά από τη δουλειά μας και ενάντια στη λογική του «ο κάθε εργαζόμενος να κοιτάζει την πάρτη του», λογική που δεν έχει οδηγήσει πουθενά, όλοι και όλες μαζί να αγωνιστούμε, ώστε ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ. Απαιτούμε:

–Πλήρη ασφάλιση με βαρέα / ανθυγιεινά:

Ως εδώ με τα ελάχιστα, μισά ή και καθόλου ένσημα που κολλάνε τα αφεντικά, πολύ απλά γιατί έτσι τους συμφέρει, ενώ εμείς αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα υγείας λόγω του επαγγέλματος. Αν θέλουν κυβερνήσεις και αφεντικά να δουλεύουμε μαγείρισσες, λαντζέρηδες και σερβιτόρες μέχρι τα 70, να έρθουν αυτοί να δουλέψουν στα πόστα μας.
–Ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας:

Τα αφεντικά, για να αυξήσουν τα κέρδη τους μας πιέζουν να δουλέψουμε πιο γρήγορα, πιο εντατικά και μας ξεχειλώνουν τα ωράρια, σε συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών, στρες και ορθοστασίας. Το αποτέλεσμα είναι η σωματική και ψυχική εξόντωση, οι λιποθυμίες και τα σακατέματα, μέχρι και οι θάνατοι εν ώρα δουλειάς. Απαιτούμε να δουλεύουμε σε χώρους που τηρούν τους κανόνες υγιεινής, σε συνθήκες και ρυθμούς ανθρώπινους, με την παροχή των κατάλληλων μέσων και ενδυμάτων που θα μας επιτρέπουν ένα ασφαλές μεροκάματο, ανάλογα με το πόστο μας.

–Δώρα, άδειες, επιδόματα με βάση τις πραγματικές ώρες που δουλεύουμε:

Επειδή τα αφεντικά «ξεχνάνε» να μας τα καταβάλλουν ή μας δίνουν πολύ λιγότερα από τα κανονικά ή έστω και τα νόμιμα. Γιατί δεν μας κάνουν χάρη, αλλά είναι υποχρέωσή τους και για μας αυτά είναι κεκτημένα δικαιώματα, που τα έχουμε ανάγκη για να επιβιώνουμε με αξιοπρέπεια.

–Κλαδική σύμβαση με βάση τις ανάγκες μας, που να ισχύει και να μας καλύπτει:

Τα αφεντικά δε δεσμεύονται νομοθετικά να τηρούν τη συλλογική σύμβαση του κλάδου κι έτσι έχουν ακόμα ένα όπλο στα χέρια τους. «Διαπραγματεύονται» ατομικά με τον καθένα μας, επιβάλλοντας μεροκάματα της ξεφτίλας. Για να μην αμειβόμαστε με ό,τι γουστάρει το αφεντικό για την τσέπη του, αλλά αξιοπρεπώς ώστε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Εμείς δουλεύουμε τα μαγαζιά τους και παράγουμε τον πλούτο τους, εμείς να προτάξουμε τα εργατικά μας συμφέροντα μπροστά.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Ποτέ και τίποτα δε μας χαρίστηκε και ούτε και τώρα θα καταφέρουμε κάτι χωρίς αγώνα. Μην περιμένουμε τίποτα από κυβερνήσεις και αφεντικά, δεν υπάρχουν μεσσίες, σωτήρες και ειδικοί που θα ασχοληθούν με τα προβλήματά μας. Μόνο με σκληρό αγώνα και οργάνωση μπορούμε να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας. Στους χώρους δουλειάς μας πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας την άλλη, να χτίζουμε σχέσεις, να υψώνουμε συλλογικά το ανάστημά μας απέναντι στα αφεντικά και να διεκδικούμε. Όλοι μαζί είμαστε πολλοί και πολλές. Έχουμε το δίκιο με το  μέρος μας και ενωνόμαστε για να αγωνιστούμε στο σωματείο βάσης των εργαζομένων του κλάδου.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ( ΠΟΕΣΕ)  ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ 24

http://somateioserbitoronmageiron.blogspot.gr/2017/07/20.html

 

Απεργιακή συγκέντρωση Αθήνας, 20/7, 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό απεργούν μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) την Πέμπτη, στις 20 Ιούλη, ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες και στην εντατικοποίηση της εργασίας,διεκδικώντας πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Το «success story» της αποκαλούμενης βαριάς βιομηχανίας της χώρας, του Τουρισμούστηρίζεται στο αίμα των εργαζομένων του κλάδου. Μισθοί πείνας, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, σπαστά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, εξάντληση, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, εργοδοτική τρομοκρατία, απαγόρευση συνδικαλιστικής δράσης είναι μόνον μερικά από τα «στοιχεία» που κυβέρνηση, εργοδοσία και συστημικά ΜΜΕ αποκαλούν ως «τουριστικό θαύμα».

Αδιαμφισβήτητη αποτύπωση της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 9.900 ξενοδοχεία στη χώρα μόνο στα 90 εφαρμόζεται – με πολλά ερωτηματικά- η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας!

Τέτοια, όμως, «ανάπτυξη», όπου στους μεγαλοξενοδόχους θα συσσωρεύονται υπερκέρδη και στους εργαζόμενους του κλάδου φτώχεια, εξαθλίωση, ανασφάλεια και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, δεν γίνεται αποδεκτή από τους δεύτερους και για αυτό κατεβαίνουν στους δρόμους των αγώνων.

Οι εργαζόμενοι στους κλάδους του Τουρισμού – Επισιτισμού αγωνίζονται, απεργούν και θα διαδηλώσουν για πλήρη και σταθερή εργασία, για την κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της ενοικιαζόμενης εργασίας, για τη μείωση του ωραρίου και των διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων, για την επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ΣΣΕ και της Διαιτησίας, καθώς και όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, που τους αφαίρεσαν κατά τη μνημονιακή περίοδο.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) και του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην Αλεξανδρούπολη, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί στις 8 π.μ. στον πεζόδρομο της παραλιακής, στο ύψος του Εγνατία

Στα Γιάννενα, η Ένωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων καλεί στον Πλάτανο (Αβέρωφ), ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας σε τοπικούς φορείς και παρεμβάσεις σε χώρους εργασίας.

Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί στις 6 μ.μ., στην Αμμουδάρα, απέναντι από το «Τεχνόπολις».

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικήςκαλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»)

Στην Κέρκυρα ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο.

Στην Κω το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων καλεί στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων.

Στο Λασίθι, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού «Τάλως» καλεί στις 10 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.

Στην Πιερία, το ΣΕΤΕΠΕ καλεί στις 11 π.μ. μπροστά από το «Mediterranean» (παραλία Κατερίνης).

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και κινητοποίηση – περιφρούρηση σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Στη Ρόδο, η συγκέντρωση είναι στις 10 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχεία – Τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ.

Στα Χανιά, το Σωματείο Επισιτισμού καλεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στην Λάρισα, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Νομού Λάρισας καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα παίρνουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, ενώ αποφάσεις να προκηρύξουν απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο έχουν λάβει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Ιωαννίνων και Λαυρίου. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού – ΞενοδοχείωνΣαντορίνης.

Ανακοίνωση στήριξης της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζόμενων του επισιτισμού – τουρισμού έχει εκδώσει το ΠΑΜΕ και η συνδικαλιστική παράταξη του ΜΕΤΑ.

πηγή: www.iskra.gr/24ωρη-απεργία-και-συγκεντρώσεις-εργαζο/

 

Και ένα άρθρο για ειδικό αφιέρωμα της Γερμανικής τηλεόρασης για «σύγχρονους σκλάβους» στον ελληνικό τουρισμό:

Η γερμανική, κρατική τηλεόραση σε ειδικό της αφιέρωμα μιλά απερίφραστα για «σύγχρονους σκλάβους» στον ελληνικό τουρισμό.

Την Πέμ­πτη, 20 του μήνα, έχει προ­κη­ρυ­χθεί απερ­γία στους ερ­γα­ζό­με­νους στον του­ρι­σμό και τον επι­σι­τι­σμό. Οι ερ­γα­ζό­με­νοι στον κλάδο θα απερ­γή­σουν διεκ­δι­κώ­ντας αν­θρώ­πι­νες συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας, τή­ρη­ση των συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σε­ων, σε­βα­σμό στα δι­καιώ­μα­τά τους και αμοι­βές, που να αντα­πο­κρί­νο­νται στον νόμο και τις συμ­φω­νί­ες συν­δι­κά­των και ερ­γο­δο­τών-ό,τι δη­λα­δή πα­ρα­βιά­ζουν συ­στη­μα­τι­κά, προ­κλη­τι­κά και κυ­νι­κά οι με­γά­λοι, μι­κροί και μι­κρο­με­σαί­οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες του του­ρι­σμού, σχε­δόν πά­ντο­τε ατι­μώ­ρη­τα.

Η απερ­γία έχει προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις στους γνω­στούς κύ­κλους-της…νη­φα­λιό­τη­τας, της…υγιούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, των «Μέ­νου­με Ευ­ρώ­πη», των προ­στα­τών (ή ντα­βα­τζή­δων) της ευ­θύ­νης και της συ­ναί­νε­σης. Λένε ότι η απερ­γία θα πλή­ξει την ει­κό­να της Ελ­λά­δας διε­θνώς. Λένε ότι θα τραυ­μα­τί­σει τον του­ρι­σμό ακρι­βώς στην κο­ρύ­φω­σή του. Λένε ότι θα προ­κα­λέ­σει αλ­γει­νές εντυ­πώ­σεις στους του­ρί­στες, που επι­σκέ­πτο­νται τη χώρα, κά­νουν την κρουα­ζιέ­ρα τους στα νησιά, δια­μέ­νουν στα ξε­νο­δο­χεία, τρώνε στα εστια­τό­ρια και πε­ρι­η­γού­νται στις αρ­χαιό­τη­τες. Λένε πολλά, έχο­ντας το απο­κλει­στι­κό προ­νό­μιο συ­νε­χούς και αδιά­λει­πτης πα­ρου­σί­ας σε κα­νά­λια, ρα­διό­φω­να και δια­δί­κτυο-τα ίδια που λει­τουρ­γούν σαν συ­γκοι­νω­νού­ντα δο­χεία δια­φή­μι­σης και αλ­λη­λο­ϋ­πο­στή­ρι­ξης των τα­ξι­κών συμ­φε­ρό­ντων τους.

Και βέ­βαια, όπως πάντα, έπε­σαν πολύ μέσα στις προ­βλέ­ψεις τους. Γιατί όντως, η Ελ­λά­δα από χθες δια­σύ­ρε­ται διε­θνώς και πλήτ­τε­ται η του­ρι­στι­κή της ει­κό­να-όχι όμως για τους λό­γους ή τις αι­τί­ες, που θέ­λουν τα ελ­λη­νι­κά ΜΜΕ να προ­βά­λουν και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες και ερ­γο­δό­τες του χώρου να υπο­στη­ρί­ξουν από κυ­ρί­αρ­χη, τα­ξι­κή θέση.

Η γερ­μα­νι­κή, κρα­τι­κή τη­λε­ό­ρα­ση σε ει­δι­κό της αφιέ­ρω­μα μιλά απε­ρί­φρα­στα για «σύγ­χρο­νους σκλά­βους» στον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό. Για αν­θρώ­πους που φο­βού­νται να πε­ρι­γρά­ψουν ακόμη και ανώ­νυ­μα τις άθλιες και εξο­ντω­τι­κές συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας τους και τις γλί­σχρες αμοι­βές τους, επει­δή απει­λού­νται με από­λυ­ση και ει­σα­γω­γή σε μαύ­ρες λί­στες. Για ερ­γα­ζό­με­νους που δου­λεύ­ουν αστα­μά­τη­τα ακόμη και επτά μήνες, χωρίς ρεπό ή άδειες. Για ένα κλίμα τρο­μο­κρα­τί­ας και μια ομερ­τά που συ­ντη­ρεί τη λου­στρα­ρι­σμέ­νη βι­τρί­να της από­λαυ­σης και του «ζήσε τον μύθο σου στην Ελ­λά­δα», ενώ πίσω από αυτή κυ­ριαρ­χεί η άγρια, η στυ­γνή εκ­με­τάλ­λευ­ση.

Στο ρε­πορ­τάζ ανα­φέρ­θη­καν σπο­ρα­δι­κά και απο­σπα­σμα­τι­κά, ορι­σμέ­νες ελ­λη­νι­κές ενη­με­ρω­τι­κές ιστο­σε­λί­δες-για τα κα­νά­λια, ιδιω­τι­κά τε και κρα­τι­κά ούτε λόγος. Και έπει­τα, ακο­λού­θη­σε το γνω­στό μο­τί­βο-το πόσο υπέ­ρο­χη είναι η Ελ­λά­δα το κα­λο­καί­ρι, πόσο κα­τα­πλη­κτι­κά τα νησιά της, πόσο ασυ­να­γώ­νι­στες οι διευ­κο­λύν­σεις και οι πα­ρο­χές προς τους του­ρί­στες, πόσα ρεκόρ επι­σκε­πτών θα σπά­σει φέτος η χώρα και άλλα συ­να­φή.

Και βέ­βαια την Πέμ­πτη, θα ανοί­ξουν ξανά τα στό­μα­τα όσων θα κα­ταγ­γέλ­λουν ερ­γα­ζό­με­νους, συν­δι­κά­τα και απερ­γούς για το…με­γά­λο κακό που προ­κα­λούν και τις…πλη­γές που ανοί­γουν στον του­ρι­σμό.

Τα στό­μα­τα θα ανοί­ξουν, αλλά δεν θα μπο­ρούν να κλεί­σουν τους σκε­λε­τούς στην ευ­ρύ­χω­ρη και σκο­τει­νή ντου­λά­πα του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, που απο­κά­λυ­ψε ξανά ένα ξένο κα­νά­λι και μια ξένη, ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κή ομά­δα-όπως συ­νέ­βαι­νε και συμ­βαί­νει σε χώρες όπου η ελευ­θε­ρο­τυ­πία φι­μώ­νε­ται (με την ένοχη συ­νε­νο­χή των δη­μο­σιο­γρά­φων ή όχι), το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα διο­λι­σθαί­νει στον αυ­ταρ­χι­σμό και ο κοι­νω­νι­κός και οι­κο­νο­μι­κός λο­γα­ρια­σμός για την ερ­γα­τι­κή τάξη γί­νε­ται όλο και πιο βαρύς.

Με άλλα λόγια, πάλι από ξένες πηγές επα­λη­θεύ­ε­ται ότι στην Ελ­λά­δα η φράση του Γουό­ρεν Μπά­φετ «έχου­με τα­ξι­κό πό­λε­μο και η δική μου τάξη κερ­δί­ζει κατά κρά­τος» έχει γίνει το κα­θη­με­ρι­νό ευαγ­γέ­λιο των δικών μας κε­φα­λαιού­χων και αστών. Και αυτή η δια­πί­στω­ση έχει πάψει προ πολ­λού να απο­τε­λεί εί­δη­ση…

πηγή: https://rproject.gr/article/otan-ta-ellinika-mme-den-vlepoyn-toys-syghronoys-sklavoys